Solar paneller, içerisindeki hücrelerin üzerine düşen güneş ışınlarını elektrik enerjisine çevirerek elektrik enerjisi üretimi sağlayan sistemlerdir. Elde edilen enerji; ev, işyeri ve sera gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Diğer elektrik üretim kaynaklarına göre daha ekonomik ve avantajlı bir kullanım sunan güneş panellerini seçerken doğru tercihlerin yapılması gerekmektedir. Böylelikle güneş panelinden istenen verim alınabilmekte ve uzun süreli kullanım sağlanabilmektedir.
Kaliteli Güneş Paneli Seçimi Nasıl Yapılır?
Elektrik ihtiyacının karşılanmasında pratik ve ekonomik bir kullanım sunan güneş panellerinden uzun süre faydalanabilmek için ürün seçiminin doğru yapılması önemlidir. Ancak en önemli etkenlerden bir diğeri güneş panelinin kalitesidir. Kaliteli güneş paneli seçimi ile ev, işyeri ve sera gibi alanlarda uzun süreli ve verimli kullanımlar elde edilebilmektedir.
- İlk olarak güneş panelinin kalitesine bakılmalıdır.
Güneş paneli seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli kriter kalitedir. Panellerin üretimi sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve üretim sürecindeki işlemler, ürünlere son halini vermektedir. Güneş paneli satın almadan önce ürünün markası, özellikleri ve üretici firması hakkında araştırmalar yapılmalıdır. Böylelikle piyasada çokça bulunan güneş panelleri arasından en doğru seçim yapılabilmektedir. Solar panel üzerine çalışmalarını sürdüren ve her zaman daha iyisini hedefleyen üretici firmalar, müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır.
- Güneş panellerinin enerji verimliliği yüksek olmalıdır.
Panel verimliliği; panel üzerine düşen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüştürülme oranıdır. Güneş panelinin verimlilik oranı, güneşlenme süresine de bağlı olarak ortalama üretilecek elektrik miktarını belirtmektedir. Güneş paneli hücre tipine göre performans değişmektedir.
Halen gelişmekte olan güneş paneli teknolojisinde çok sayıda farklı ürünler üretilmektedir. Ürünlerde kullanılan malzemeler de değişkenlik göstermektedir. Güneş panellerinde daha çok monokristal ve polikristal hücreler kullanılmaktadır. Yatay veya dikey olarak yerleştirilebilen plakaların kullanım alanları farklıdır. Bu nedenle güneş paneli hücre tipi öğrenilmeli ve kullanılacak alana uygunluğu sorgulanmalıdır.
- Güneş panelinin gücü, elde edilecek verimi etkilemektedir.
Güneş panelleri aynı koşullar altında farklı düzeyde elektrik üretebilmektedir. Bu düzeyleri etkileyen faktörler arasında panelin gücü de bulunmaktadır. Güneş paneli seçimi sırasında optimum koşullarda yani güneş ışınlarının verimli olduğu dönemlerde elde edilecek minimum ve maksimum elektrik miktarı öğrenilmektedir. Panelin doğru açı ile montajlanması ve güneşten gelen ışınların yoğunluğuna bağlı olarak maksimum verime ulaşılabilmektedir.
- Panelin ısınması elektrik verimini düşürebilir.
Güneş Güneş paneli seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ısınma katsayısıdır. Solar paneller, güneş ışınlarının bir kısmını elektriğe dönüştürmekteyken bir kısmı da şartlar gereği ısı haline gelmektedir. Her panelin belirli oranda ısınması beklenmektedir. Ancak panellerin çok ısınması sonucunda akım artmakta ve gerilim değeri düşmektedir. Bu durum, panelin daha az miktarda elektrik üretmesine yol açmaktadır. Güneş panelinin sıcaklık katsayısı sıfıra yakınlaştığında verim daha yüksek olmaktadır.
- Güneş panellerinin garanti süresi olmalıdır.
Güneş panelleri, mekan ve işletmelerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılmaktadır. Tercih edilecek panellerin garanti süresi zarfında ödenen ücreti amorti etmesi gerekmektedir. Garanti süresi ayrıca olası problem ve hasarın giderilmesi için de gereklidir. Bu nedenle satın alınacak güneş panelinin garanti süresi ve kapsamı hakkında bilgi sahi olunmalıdır. Üretici firmalar genellikle 25 ila 30 yıl arasında garanti süresi sunmaktadır.
- Fiyat performans parametresine uygunluk önemlidir.
Satın alınacak her ürün ve hizmette olduğu gibi güneş panellerinde de fiyat performans parametresi önemlidir. Güneş panelleri için ödenecek ücretin kalite ile doğrudan alakası bulunmaktadır. Ürün seçimi sırasında ödenen ücretin kaliteyi karşıladığından emin olunmalıdır.
Yenilenebilir enerji dönüşümünün önemli bir parçası ve paydaşı olan Mir Solar, yüksek teknolojiye sahip üretim hattı ve kaliteli malzemeleri buluşturarak güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren panellerin üretimini gerçekleştirmektedir. Düşük karbon emisyonlu ürünler üzerinde Ar-Ge çalışmalarını sürdüren Mir Solar, bu alandaki üretim faaliyetleri ile müşterilerin yüksek kaliteli, güvenilir ve dayanıklı güneş panellerine sahip olmalarını sağlamaktadır.
Güneş Paneli ve Panel Enerji Verimliliği
Güneş paneli verimliliği, güneş ışınlarının doğru açı ile geldiğinde 1 metrekarelik panel alanında üretilecek gücün belirlenmesini ifade etmektedir. Örneğin %20 verimliliği bulunan ve 1 metrekarelik hücre alanına sahip olan güneş paneli, 2000 W/m² gün ışığını dik olarak aldığında 400 W/h değerinde elektrik üretmektedir. Güneş panellerinden alınacak verimi etkileyen faktörler arasında ürünün hücre tipi, hücre tasarımı, kalitesi, cam ve diğer komponentlerin kalitesi bulunmaktadır.
Işıma değeri, bölgenin mevsimsel şartlarına bağlı olarak değişmekte ve ortalama olarak ifade edilmektedir. Türkiye’deki ortalama değerler ise 1300 W/m²’dir. Bu nedenle Türkiye’de kurulan güneş paneli sistemlerinde standart verimlilik değerlerinin üstünde üretim sağlanabilmektedir. İnce film panellerde verimlilik değeri %10 – %15, kristal panellerde ise %16 – %24 arasında değişmektedir. Güneş panellerine yönelik yapılan Ar-Ge çalışmalarının devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda verimliliğin her geçen gün artması beklenmektedir.
Güneş paneli enerji verimliliği, sistemin aktif edilmesinin ardından her geçen yıl yavaş bir şekilde azalmaktadır. Panel bakım ve temizliğinin yapılmaması, panellerin zorlu çevre koşullarına maruz kalması gibi durumlar verimliliğin düşmesine neden olmaktadır. Üretici firmalar, güneş paneli enerji verimliliği ve zaman içerisindeki yavaş azalışı tarafınıza bildirmektedir.
Kullanılacak Alan İçin Kaç Güneş Paneli Gerektiği Nasıl Anlaşılır?
Ev, işyeri ve tesis gibi farklı alanlara kurulacak güneş panelleri öncesinde ihtiyacın belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle günlük elektrik tüketimi hesaplanmalıdır. Günlük elektrik tüketimi ise elektrik faturalarından kolaylıkla öğrenebilmektedir.
İhtiyacınız olan güneş paneli sayısını hesaplayabilmek için aşağıdaki işlemi yapabilirsiniz:
- Güneş paneli sayısı = Günlük elektrik yükü (Wh) / Günışığı süresi (saat) X Tek bir panelin watt gücü (W)