Güneş Paneli Yağmurlu Havada Çalışır Mı?

Güneş enerji sistemleri elektrik üretebilmesi için elbette güneş ışınlarına ihtiyaç duymaktadır. Fakat doğanın bir kanunu olarak güneşli havaların olduğu gibi kapalı, yağmurlu ve hatta karlı günler de yaşanabilmektedir. Tasarruf açısından büyük fayda sağlayan güneş panelleri, bu hava koşullarından fazla etkilenmektedir.

Güneş paneli kurdurmadan önce herkesin aklında oluşan bu soruya verilecek yanıt oldukça nettir. Evet, güneş panelleri yağmurlu havalarda da çalışabilmektedir. Şiddetli sağanak yağışlı durumlardan bile fazla etkilenmeyen güneş panelleri, bu hava şartları içerisinde güvenlik olarak da oldukça güvenilirdir.

Yağmurlu havaların, yarattığı zararın aksine büyük bir faydası da bulunmaktadır. Güneş panelleri ne kadar temizse o kadar randımanlı bir şekilde fotonları elektrik enerjisine çevirmektedir. Normal hava şartlarında çeşitli tozların ve kirlenmenin önüne geçmek için belirli aralıklarla güneş panellerinin temizlenmesi gerekmektedir. Fakat yağmurlu havalar kullanıcıya büyük bir yardım sağlamaktadır. Yağan yağmurun etkisiyle güneş panelleri temizlenmekte ve tıpkı ilk günkü gibi randımanlı bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. 

 

Güneş panelleri her türlü hava koşuluna uyum sağlayacak bir şekilde üretilmiştir. Dayanıklı yapılarıyla bilinen bu sistemler, her türlü hava koşulunda işlev göstermektedir. Buna ek olarak, normal olarak açık havalarda daha fazla verim gösteren bu paneller, kapalı havalarda da çalışmaya devam etmektedir. Gün batımı sonrası elektrik üretimine devam eden paneller, açık havalardakine nazaran daha az randımanla çalışsa da fonksiyonunu yerine getirmeyi sürdürmektedir.

Dolu Yağışı Güneş Paneline Zarar Verir Mi?

Dolu yağışının güneş paneline etkisi oldukça azdır. Su geçirmez bir özelliğe sahip olan paneller, aynı zamanda sert cisimlere karşı dayanıklı olacak şekilde de üretilmiştir. Bu sayede dolu yağışlarından zarar almadan kurtulan güneş panelleri, bu açıdan oldukça güvenilirdir. Güneş paneli üreticileri tarafından her türlü hava koşuluna uygun olabilecek şekilde üretilen bu paneller, kullanıcıya ulaşmadan önce bir dizi simülasyona tabii tutulmaktadır.
Bu aşamalar içerisinde doğada yaşanabilecek en sert hava koşullarının bir simülasyonunu gerçekleştiren denetleyici firmalar, panelleri kalitesinden güvenilirliğine ve dayanıklılığına kadar belirli standartlar belirleyerek, ürünlerin kullanımına onay vermektedir. Dolayısıyla, en ekonomik paneller dahi dolu yağışı olan hava şartlarına karşı dayanıklı olmaktadır.

 

Güneş Panelleri Yıldırımdan Etkilenir Mi?

Güneş paneline şimşek çarpması durumlarıyla karşılaşılabilmektedir. Yıldırım, güneş panellerinde ve bileşenlerinde ortaya çıkan arızaların bir numaralı nedeni olarak görülmektedir. Fakat güneş paneli kurdurtacak bir kullanıcının bu durumdan korkmaması gerekmektedir. Zira bu durumun yaşanmasındaki en büyük neden kurulumu gerçekleştiren firmanın gerekli bir şekilde önlem almamış olması ve doğru kurulum gerçekleştirmemesinden kaynaklanmaktadır.

 

Özellikle çatılara kurulan güneş panellerinde yıldırım sonrası bozulmalar görülebilmektedir. Fakat bu durumun önüne geçebilmek oldukça basittir. Kurulum esnasında topraklamanın iyi yapıldığına dikkat edilmeli ve güneş panellerinin çevresinde daha fazla yıldırım çekecek çeşitli ekipmanların bulunmaması gerekmektedir. Kurulumu gerçekleştiren firmaların düştükleri en büyük hata sadece güneş panelini topraklama işlemine tabii tutmalıdır. Fakat, güneş panelinin kurulduğu metal çerçevelerin de topraklanması gerekmektedir. Bu durumların dikkate alındığı durumlarda güneş panellerine çarpacak olan yıldırım ihtimali oldukça düşürülmektedir. Ancak, bu önlemlerin alınmasının ardından da yıldırım panellere çarpabilmektedir. Alınan önlemlerin ardından etkisiz olan yıldırım, topraklama yardımıyla panellere zarar vermeden, şimşekteki enerji dışarı atılmaktadır.

Güneş Panelleri Hava Olayları Nedeniyle Kırılabilir Mi?

Güneş panelleri, dayanıklı yapılarıyla bilinen yenilenebilir enerji sistemleridir. Yıllar geçtikçe daha da gelişen ve dayanıklı bir hale getirilen bu sistemler, birçok kalite kontrol aşamasından geçmektedir. Bu aşamalar içerisinde yaşanabilecek her türlü hava koşuluna karşı panellerin dayanıklılığı ölçülmektedir.

Her panelin aynı standartta seyreden bir dayanıklılık limitinin olmadığına dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle markasından emin olunmayan paneller, bu alanda güvence vermeyebilmektedir. Bu sebeple, kalitesinden emin olunan ürünlere yönelinmesi tavsiye edilmektedir. Peki hava koşulları daha büyük bir etki göstererek, panellere zarar verebilir ve hatta onları kırabilir mi? Bu sorunun yanıtı hava koşuluna göre değişmektedir.

En sert sağanak dolu yağışına bile dayanıklı olacak şekilde üretilen paneller, belirli durumlarda kırılabilmektedir. Bu durumların başını da şüphesiz fırtına çekmektedir. En çetin hava koşullarından biri olan fırtınalar, panellerden ziyade kurulan alandaki bölgeye büyük zarar verebilmektedir. Fakat bu durumun haricinde oluşabilecek bir kırılma durumunda sadece iki faktör ön plana çıkmaktadır. Kalitesiz ürün ve kurulum esnasında gerekli özenin gösterilmemesi. Bu iki faktörden uzak olan güneş panelleri, uzun yıllar boyunca güvenli bir şekilde işlev göstermeye devam etmektedir.

 

Scroll to Top
Scroll to Top