Güneş Paneli Kullanmak İçin 5 Neden

Güneş panelleri, güneş ışınlarını elektrik enerjisine çevirmeye yarayan sistemlerdir. İçerisinde yer alan çeşitli parçalar sayesinde bu işlevi gösteren paneller, 4 mevsim ve her iklim koşuluna adapte olabilecek şekilde üretilmiştir. Oldukça uzun bir ömre sahip olan bu paneller, kullanıcısına büyük avantajlar sağlamaktadır. Peki neden güneş paneli kullanılmalıdır?

Güneş paneli kullanmak için 5 neden şunlardır;

  • Güneş panelleri ekonomiktir. Elektrik kullanımının yıllar geçtikçe daha da artması ve maliyetlerin çok yükselmesiyle birlikte, kullanıcılar yeni çözümler aramaya başlamaktadır. Enerji tasarrufu etmek amacıyla elektrik kullanımını azaltmak istemeyen tüketiciler, yeni yöntemler aramaktadır. Bu yöntemler arasında da herkesin aklına ilk gelen şey şüphesiz güneş panelleridir. Sadece kurulum maliyeti bulunan bu paneller, onlarca yıl boyunca başka herhangi bir masraf ortaya çıkarmadan elektrik faturasından kullanıcıları kurtararak faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • Güneş panelleri şebekeden bağımsız elektrik üretmektedir. Çalışmak için sadece ultraviyole ışınlara ihtiyaç duyan güneş panelleri, kullanım ihtiyacına göre bağlı olduğu alan içerisinde başka herhangi bir dış elektriğe gerek olmasının önüne geçmektedir.
  • Güneş panelleri temiz enerji sağlamaktadır. Eko sistem açısından doğa dostu olan birincil enerji kaynaklarından olan güneş panelleri, çevreyi kirletmeden temiz enerji üretmektedir. Doğayı korumak adına oldukça önemli olan bu paneller, fosil yakıtların ortaya çıkardığı doğa dostu olmayan zararlı maddelerin çevreye yaydığı sera gazı üretiminin önüne geçmektedir.
  • Güneş panelleri kesintisiz enerji üretmektedir. Her mevsim ve hava koşuluna adapte olacak şekilde üretilen güneş panelleri, 24 saat boyunca çalışmaktadır.
  • Güneş panelleri uzun ömürlüdür. Gerekli bakımlarının periyodik yapılması takdirde güneş panelleri 25-30 yıl boyunca faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Fabrikalarda Neden Güneş Paneli Kullanımı Yaygınlaşıyor?

Güneş panellerinin daha fazla randımanlı çalışmasıyla birlikte evlerden iş yerlerine ve hatta fabrikalara kadar kendilerini gösterdikleri gözlemlenmeye başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günün her saati çalışan ve her türlü havaya uygun bir şekilde üretilen güneş panelleri, enerjide tasarrufun yollarını arayan herkes için seçilebilir bir tercih olmaya başlamıştır. Özellikle fabrikalar bu sisteme hızla geçmektedir.

Santral elektrik enerjisinden farklı bir enerji kullanmak zorunda olan fabrikalar, her ay sonunda oldukça büyük tutarlardaki elektrik faturasını ödemek zorundadır. Fabrika yöneticilerini oldukça zorlayan bir durum olan bu faturalardan kurtulmak güneş panelleri sayesinde mümkündür. Çoğu yönetici, her ay sonu fatura ödemek yerine tek bir sefere mahsus güneş paneli kurulum ücreti ödemeyi seçmektedir. Bu sürecin ardından elektrik faturasındaki büyük rakamlardan kurtulan fabrikalar daha fazla kar etmeye başlamaktadır. Zira, güneş panellerinin ürettiği elektrik sayesinde kaynaklarını farklı alanlara aktaran fabrikalar, bu doğal enerji sayesinde gelişim göstermektedir.

Fabrika bölgelerinde güneş paneli kullanımı nasıl olmalıdır? Fabrikalar çok fazla elektrik enerjisi harcayan endüstriyel tesislerdir. Bu tesisler içerisindeki çeşitli alanlar 7/24 elektrik enerjisi kullanmaktadır. Bu durum ne kadar gerekli olsa da fabrika yöneticilerini yeni sonuçlar bulmaya yönlendirmektedir. Zira, kullanılması zorunlu olan ekipmanların ortaya çıkardıkları enerji kullanımının sonucu fabrikaya şişkin bir elektrik faturası olarak geri dönmektedir. Bu sonuçla fabrika yöneticileri 7/’4 elektik kullanan cihazlarını güneş panellerine bağlamaktadır.

Özellikle soğuk hava deposu gibi cihazların bağlandığı paneller, tasarruf açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Bu sonuçla, fabrikasına güneş paneli kurdurmak isteyenlere 7/24 çalışan cihazlara yakın konuma kurulum alanını seçmeleri tavsiye edilmektedir.

Türkiye’de Güneş Panellerinin En Sık Kullanıldığı Bölgeler

Türkiye’de gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlayan güneş paneli kullanımı Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar uzanmaktadır. Her alanda ve her koşulda kullanılan paneller özellikle şu bölgelerde sıklıkla tercih edilmektedir;

  • Akdeniz
  • Güney Ege ve sahil şeridi
  • Doğu Anadolu
  • İç Anadolu
  • Güneydoğu Anadolu

Bu bölgeler daha fazla güneş almaları sebebiyle Türkiye’nin kuzey bölgelerine kıyasla yıllık olarak daha fazla KW elektrik üretmektedir. Örnek olarak;

Antalya’da kurulan bir güneş paneli yıllık olarak ortalama 1900 kW elektik üretmektedir. Sinop’a kurulan bir panel ise yıllık olarak 1400- 1500 kW elektrik enerjisi üretebilmektedir. Bu sonuçlar iklim ve hava durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Fakat Sinop’ta kurulan bir güneş paneli, kendi standartları çerçevesinde randımanlı bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.

Scroll to Top
Scroll to Top